Dolar nastavlja rast ka najvišim nivoima u prethodnih mesec dana – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar nastavlja rast ka najvišim nivoima u prethodnih mesec dana

Kurs dolara ojačao je danas prema korpi šest najznačajnijih svetskih valuta na međunarodnim tržištima nakon što je čelnik američke centralne banke Fed odbacio špekulacije o negativnim kamatnim stopama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, ojačao je 0,15 odsto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 100,30 bodova.

Predsednik Feda Džerom Pauel takođe je upozorio na duže razdoblje slabog ekonomskog rasta te apelovao da se donesu novi paketi fiskalnih podsticaja kako bi se podupro oporavak.

Pauelove izjave podstaknule su investitore na kupovinu američke valute, percipirane kao sigurna luka za kapital u neizvesnim vremenima, dok su deonice na američkom tržištu zabeležile najveći pad tokom dva trgovinska dana u protekle tri nedelje.

“Pesimistične poruke čelnika Feda doprinele su opreznijem trgovanju, u kojem su investitori izbegavali rizik što je takođe pomoglo jačanju dolara”, rekli su valutni analitičari u banci MUFG.

Među najvećim gubitnicima bio je australijski dolar, nakon objave podatka o golemom gubitku radnih mesta u Australiji.

Australijski dolar je prema američkom oslabio 0,3 odsto nakon što je broj nezaposlenih u Australiji skočio za 594.300 i stopa nezaposlenosti dostigla najviše nivoe u pet godina.

Kurs funte pao je ispod 1,22 dolara po prvi put u više od pet nedelja, što je posledica jačeg dolara i jučerašnje vesti da je britanska ekonomija potonula za rekordnih 5,8 odsto.

Tags
Back to top button