Bitcoin prošao mirno kroz treće delenje, analitičari predviđaju rast – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitcoin prošao mirno kroz treće delenje, analitičari predviđaju rast

Bitcoin je treće “delenje” prošao prilično mirno te je juče posle podne vredeo nešto manje od 9.000 dolara.
Od juče, rudari su nagrađeni sa 6,25 bitcoina za svaki novostvoreni blok (prethodno: 12,5). Zbog toga je sada teže rudariti nove bitcoine jer je snabdijevanje ograničeno, što će se odraziti na stalno rastuću cenu.

Suprotno se događa s valutama pojedinih zemalja. Mnoge centralne banke, u nastojanju da spreče tešku recesiju, neumorno štampaju dolare, evre, funte, jene… Kripto zajednica stoga tvrdi da ima smisla kupovati bitcoine, jer će običan novac vrediti sve manje i manje zbog svih triliona koje centralne banke upumpavaju u finansijski sistem. Zbog toga će pre ili kasnije doći do opšteg rasta cena. Bitcoin bi u ovom slučaju bio sličan osiguranju zaštite od inflacije koju je nekad pružalo zlato, a zbog čega su i neki renomirani investitori nedavno počeli da kupuju bitcoin.

“Iako deljenje uglavnom ima psihološki uticaj, moglo bi stvoriti katalizator koji će nove igrače izvući na tržište i doprineti porastu vrednosti bitcoina”, rekao je za Forbes Gavin Smit, izvršni direktor bitcoin i kriptovalutne menjačnice te hedge fonda Panxora sa sedištem u Hong Kongu, dodajući kako veruje da je bitcoin na “početku višegodišnjeg bikovskog trenda”, premda bi pred njim mogao biti “trnovit put”.

“Dok tradicionalna tržišta postaju nesigurna, možemo očekivati da će veći broj ulagača koristiti bitcoin kao zaštitu od inflacije i štiti svoju imovinu od devalvacije valuta”, rekao je Smit.

Ako bitcoin uspešno preraste u imovinu sigurnog utočišta i zaštitu od inflacije, neki analitičari vide kako se rast njegove vrednosti ubrzava u sledećih nekoliko godina – što bi ga moglo podići i na rekordan nivo od 20.000 dolara.

Izvor: Seebiz.eu

Tags
Back to top button