Deficit budžeta Slovenije 8,1 odsto, javni dug ove godine 82,4 odsto BDP-a – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Deficit budžeta Slovenije 8,1 odsto, javni dug ove godine 82,4 odsto BDP-a

Zbog pada u recesiju i posledičnog smanjenja budžetskih prihoda Slovenija će umesto suficita u budžetu, ove godine zabeležiti deficit od 8,1 odsto BDP-a.

Kako je rečeno u raspravi o planiranom rebalansu državnog budžeta koji priprema vlada, domaće i međunarodne institucije procenjuju da će, nakon više godina rasta, slovenački BDP pasti između šest do osam odsto u 2020.

Usled krize izazvane pandemijom korona virusa, Slovenija se ove godine već zadužila za 3,5 milijardi evra, i morala je da poveća budžetske izdatke za dve milijarde evra radi mera pomoći građanima i privredi za vreme trajanja epidemije i njenih posledica, zbog čega mora da ide u rebalans budžeta.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Šircelj nije dao jasan odgovor da li će Slovenija zbog ekonomskog zastoja ići na sveobuhvatno snižavanje javnih rashoda, odnosno donošenje vanrednih mera za uravnoteženje javnih finansija, kako je to urađeno poslije globalne finansijske krize 2009, ali je potvrdio da se ne planira smanjenje plata i penzija.

Tags
Back to top button