Šest saveta kako da uštedite novac tokom korona krize – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Šest saveta kako da uštedite novac tokom korona krize

Epidemija korona virusa uticala je na finansijske tokove širom sveta što se u konačnom počelo odražavati na prihode u domaćinstvima. Šta uraditi?

BBC je konsultovao nekoliko stručnjuka i doneo šest korisnih saveta o načinu uštede u ovim nesigurnim vremenima.

Koristite internet pametno za povoljniji šoping

Bloger Endi Veb smatra da bi svako trebao razmisliti o širem korišćenju internet stranica za pretraživanje cena.

Razne web stranice su dostupne putem pretraživača i moguće je pronaći i uporediti cene u desetinama trgovina, kao i pročitati specifikacije proizvoda.

“Kupovina po najpovoljnijoj ceni je stvarno jednostavna kada to radite na mreži”, kaže Endi, koji piše blog Be Clever With Your Cash.

Tražite povraćaj novca za neiskorišćene usluge

Uplatili ste članarinu u teretani koju ne možete koristiti tokom pandemije korona virusa? Uplatili ste novac za druge usluge koje ne možete koristiti?

Iona Bejn, osnivač bloga Young Money, ističe kako potrošači koji ne mogu koristiti proizvode ili usluge zbog različitih mera imaju pravo na povraćaj novca.

Predlaže i da razgovarate sa svojom bankom, osiguravajućim kućama, komunalnim firmama, mobilnom mrežom i iznajmljivačem ako ste u problemu.

Zahtevajte beneficije na koje imate pravo

Finansijska podrška vlasti možda vam je dostupna, ali morate biti informisani, aplicirati ili zatražiti. BBC piše da vlasti nude različite pogodnosti…

Li Heli, savetnik za novac u IncomeMax, napominje kako su dostupne različite poreske olakšice, donacije i pomoći.

“Studenti bi trebali da kontaktiraju svoj fakultet ili univerzitet kako bi vidjeli koja je pomoć dostupna”, istakao je Heli.

Poređajte prioritete pri isplatama

Mnogi nisu morali da plate stanarine, hipoteke ili druge dugove tokom epidemije korona virusa, ali to ne može dugo potrajati.

Sara Vilijams, koja piše blog Debt Camel, smatra da će pametno korišćenje budžeta pomoći ljudima da se izbore.

“Ako vam je glavni cilj uklanjanje duga sa kreditne kartice, ali to sebi ne možete priuštiti, pokušajte uspostaviti trajni nalog za minimalnu moguću uplatu”, istakla je ona.

Pametno raspolažite uštedama

Ako već imate uštede, ne ostavljajte ih samo na starom računu, već proverite da li možete dobiti bolji povrat novca za tu uštedu.

Ana Bovs, iz servisa Savings Champion, ističe da je neophodno nastaviti sa štednjom kada epidemija prođe i prihodi se normalizuju.

“Ova situacija stvara potrebu da svi pokušaju i odlože nešto novca”, kaže Bovs.

Vratite neispravne i nekvalitetne predmete

Helena Divdni, koja objavljuje blogove pod imenom The Complaining Cow, ističe da imate pravo da vratite predmet koji ste kupili u prodavnici ako je neispravan ili ako vam nije trajao razumno vreme.

“Ponudite im mogućnost da predmet preuzmu sigurno i isporuče vam zamenu ili da ga odnesete na popravku”, istakla je Divdni.

Tags
Back to top button