Nova inicijativa: Veća carina za zemlje koje ne poštuju standarde EU – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nova inicijativa: Veća carina za zemlje koje ne poštuju standarde EU

Francuska i Holandija zajedno su pozvale Evropsku uniju da osnaži primenu ekoloških i radnih standarda u zemljama sa kojima obavlja trgovinsku razmenu.

Ova inicijativa je usledila nakon što je EU počela pregovore s Velikom Britanijom u vezi s novim trgovinskim sporazumom, uslovljene njenim istupanjem iz bloka, a usled zabrinutosti da bi ova zemlja mogla da pokuša da zaobiđe ekološke i radne standarde EU kako bi povećala svoju konkurentnost.

U zajedničkom predlogu koje su poslale ostalim zemljama EU, a koji je dat Rojtersu na uvid, ministri trgovine Francuske i Holandije zatražili su od Evropske komisije da poveća carinu onim trgovinskim partnerima koji ne ispunjavaju svoje obaveze u vezi sa održivim razvojem, kao i da smanji carinu za one kod kojih to nije slučaj.

Ovim dokumentom urgira se na Evropsku komisiju da češće obaveštava članice EU o uticaju trgovinskih sporazuma na domaće industrije i tržišta rada.

Evropska komisija tek bi trebalo da da zvaničan odgovor na ovaj predlog. Niko iz ove institucije još uvek nije bio dostupan za komentar na ovu inicijativu, navodi Rojters.

Tags
Back to top button