Norveška prvi put u istoriji prodaje aktive suverenog fonda zbog budžetskog deficita – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Norveška prvi put u istoriji prodaje aktive suverenog fonda zbog budžetskog deficita

U Norveškoj će prvi put u istoriji biti prodate aktive norveškog državnog penzionog fonda, koji važi za najveći na svetu, saopštio je „Blumberg“. Ukupna vrednost fonda prelazi bilion dolara.

Budžetski deficit ove godine iznosiće 20 milijardi dolara, ako se ne uzmu u obzir olakšice za naftaše (više od 5,8 milijardi dolara). Prodaja imovine u slučaju deficita predviđena je pravilima fonda.

Suvereni fond je osnovan 1990. godine, i obuhvata superprofit od nafte. Trenutno fond poseduje 1,5 odsto akcija svih registrovanih kompanija u svetu, a prosečan prihod fonda iznosi 6,1 odsto.

Na norvešku ekonomiju negativno je uticala pandemija virusa korona, kao i pad cena na svetskom tržištu nafte, koja je glavni izvozni proizvod zemlje. Norveška centralna banka, koja upravlja suverenim fondom, 7. maja je snizila svoju kamatnu stopu na nulu.

Podsetimo, u aprilu je cena nafte marke VTI pala na negativne vrednosti.

Početkom marta, kotacije nafte potonule su usled značajnog smanjenja potražnje širom sveta zbog pandemije virusa korona, kao i posle neuspeha sporazuma OPEK plus, jer njegovi učesnici nisu mogli da se dogovore o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Kotacije su bile obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Novi sporazum stupio je na snagu 1. maja.

Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

Tags
Back to top button