Svetska turistička privreda će doživeti pad između 60 i 80 odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Svetska turistička privreda će doživeti pad između 60 i 80 odsto

Zbog posledica pandemija korona virusa svetski turizam bi u ovoj godini mogao da zabeleži pad između 60 i 80 odsto, navodi se u najnovijoj analizi Svetske turističke organizacije, agencije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Podaci iz prvog kvartala ove godine govore da je broj turističkih dolazaka smanjen za 67 miliona, odnosno za 22 odsto.

Samo u martu broj turističkih dolazaka smanjen je za 57 odsto, u vreme kada su mnoge zemlje već uvele ograničenja putovanja, i druge mere u borbi protiv pandemije korona virusa.

Finansijski gubitak globalnog turizma u prva tri meseca ove godine prema proceni UNWTO bio je oko 80 milijardi dolara.

Koliki će gubitak globalnog turizma biti u ovoj godini zavisi i od trenutka kada će biti ukinuta ograničenja putovanja i kada bi turistička privreda mogla da počne da se oporavlja.

Procene UNWTO kreću se od globalnog pada od 58 odsto ukoliko bi zabrane putovanja bile ukinute početkom jula, pad bi bio oko 70 odsto ako bi ograničenja bila ukinuta u septembru, a 78 odsto ukoliko bi ograničenja putovanja potrajala do kraja godine.

Procenjuje se da bi globalni turizam u ovoj godini mogao da izgubi između 850 miliona i 1,1 milijardu turističkih poseta, finansijski gubitak bi bio između 910 miliona i 1,2 milijarde dolara, dok bi između 100 i 120 miliona radnih mesta u turizmu bilo direktno ugroženo, navodi se u analizi UNWTO.

Tags
Back to top button