Promene u vlasničkoj strukturi Addiko banke – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Promene u vlasničkoj strukturi Addiko banke

Nove vlasničke promene dogodile su u austrijskoj Addiko Bank AG, koja posluje na tržištima jugoistočne Evrope, izveštava Indikator.ba.

AI Lake Luksemburg prodao je ukupno 1.550.223 deonica Addiko Bank AG u dve tranše, što predstavlja 7,95 odsto temeljnog kapitala. Transakcije su završene 29. aprila ove godine.

Kao jedan od kupaca i novi deoničar pojavilo se austrijsko društvo “Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertung GmbH” koje je steklo 4,10 odsto deonica.

AI Lake, društvo koje je pre privatizacije upravljalo sa 100 odsto kapitala u ime Advent International i Evropske banke za obnovu i razvoj, vlasnički udeo smanjio je na 18,75%.

Ove transakcije samo su nastavak nedavnih poslova koji su izmenili vlasničku strukturu Addiko Bank.

U martu je DDM INVEST III AG, deo švedskog upravitelja za ugroženu imovinu DDM Group, kupio od Ai Lake 9,9 odsto deonica Addiko Bank AG, a posao je zaključen krajem marta. DDM INVEST III AG ima opciju poziva za dodatnih 10,10% u Addiko Bank AG.

U isto vreme Evropska banka za obnovu i razvoj zamenila je svoj indirektni udeo putem društva AI Lake za direktni udeo od 8,4%.

Nakon AI Lake-a i DDM INVEST-a ostali veći deoničari Addiko bank su investicioni fondovi, a najveći udeo od 7,18% ima američki Wellington Management Group LLP. Švedski SEB Investment Management AB poseduje 4,05 odsto, Management Board & Supervisory Board 1,10 odsto…

Preostalih 46,52 posto deonica Banke imaju ostali manjinski deoničari.

Addiko bank je nasledio nacionalizovanog problematičnog austrijskog zajmodavca Hypo Alpe Adria Group, te je potom preuzet od fonda Advent International i EBRD u decembru 2014. godine.

Na tržište se vratio inicijalnom javnom ponudom (IPO) u junu 2019., nakon uspešnog restrukturiranja i preusmeravanja svog poslovanja. Banka deluje u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Tags
Back to top button