PKS: Rast premije osiguranja 2,1 milijardu dinara – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

PKS: Rast premije osiguranja 2,1 milijardu dinara

U prvom kvartalu ove godine ukupno je ostvareno 26,5 milijardi dinara sopstvene premije osiguranja, što uz 403 miliona dinara premije primljene iz saosiguranja predstavlja rast od 2,1 milijardi dinara ili 8,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazala je analiza Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije.

Rast je ostvaren u vrednosti od 1,5 milijardi u neživotnom i 600 miliona dinara u životnom osiguranju.

“Što se tiče neživotnog osiguranja, uočava se i dinamičan rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, osiguranja useva i plodova, opšte odgovornosti i kaska, a posebno ohrabruje i dvocifreni rast premije životnih osiguranja”, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Najintenzivniji rast se beleži u tarifi “Ostala osiguranja imovine” i to najviše u vrsti “Osiguranje objekata u izgradnji”, što još jednom ukazuje na to, kažu u PKS, da su privredni rast u celini i rast tržišta osiguranja u čvrstoj korelaciji. Najveći udeo i dalje ima premija osiguranja od autoodgovornosti, sa oko 7,2 milijarde dinara, što čini oko 35 procenata ukupne premije neživotnih osiguranja ostvarenih u prvom kvartalu ove godine.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button