EU formira novo telo za borbu protiv pranja novca – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU formira novo telo za borbu protiv pranja novca

Evropska komisija ima za cilj da intenzivira nadzor država koje predstavljaju rizik od pranja novca i traži stvaranje novog tela za pomoć u borbi protiv finansijskog kriminala i strožjem nadzoru banaka.

Jedan dokument, koji bi trebao biti objavljen danas, dodaje Panamu i druge zemlje na postojeću crnu listu, ali je poštedio Saudijsku Arabiju i druge američke teritorije koji su stavljene na raniji popis pre nego što su sklonjene zbog prigovora, piše Rojters.

Drugi dokument, koji bi takođe trebalo da se objavi, sugeriše Europskoj uniji više ovlašćenja u borbi protiv finansijskih malverzacija unutar bloka, nakon što je niz skandala u velikim bankama umanjio reputaciju EU.

U predlogu, koji još uvek podleže izmenama, kaže se da bi EU do 2023. mogla uspostaviti zajedničko nadzorno telo zaduženo za sprovođenje inspekcija u bankama i eventualno ovlašćeno nametati sankcije i identifikovati sumnjive isplate.

Komisija je na svoj popis zemalja koje “predstavljaju značajne pretnje finansijskom sistemu Unije” dodala Panamu, Bahame, Mauricijus, Barbados, Bocvanu, Kambodžu, Ganu, Jamajku, Mongoliju, Mjanmar, Nikaragvu i Zimbabve zbog neuspeha u rešavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Banke i druge finansijske i poreske kompanije biće dužne da pažljivo prate svoje klijente koji imaju posla sa tim državama. Firmama u navedenim državama takođe je zabranjeno da primaju nova sredstva EU.

Zemlje koje su već bile na popisu su Avganistan, Irak, Vanuatu, Pakistan, Sirija, Jemen, Uganda, Trinidad i Tobago, Iran i Sjeverna Koreja. Sve zemlje, osim Severne Koreje, obavezale su se da će promeniti svoja pravila kako bi se bolje borile protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Nova lista EU u velikoj meri odražava listu sastavljenu od Globalne radne grupe za finansijsku akciju (FATF), koja je globalna organizacija za utvrđivanje standarda za napore na suzbijanju pranja novca.

Međutim, na listi EU nisu Albanija, zemlja kandidat za pridruživanje bloku, i Island, bliski trgovinski partner Unije. Obje zemlje su na listi FATF.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button