Srbija će moći da računa na najviše sredstava od EIB na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Srbija će moći da računa na najviše sredstava od EIB na Zapadnom Balkanu

Evropska investiciona banka će oko 1,7 milijardi evra novih sredstava za Zapadni Balkan opredeliti prevashodno za nastavak javnih ulaganja, pomoć bankama, kao i preduzetnicima, izjavila je danas šefica EIB kancelarije za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

“To je ono na šta ćemo se fokusirati, kako nastaviti sa javnim ulaganjima, kako pomoći bankama i obezbediti sredstva za preduzetnike. Sredstava od 1, 7 milijardi evra služiće za te svrhe, odnosno za one projekte koji su već odobreni”, rekla je Negre za Tv Prva.

Navodi da ta sredstva još nisu raspoređena po zemljama i da će to zavisiti od planova i prioriteta svake zemlje, ali da će Srbija moći da računa na najveći deo.

Ona se osvrnula i na procene MMF-a da će Srbija imati pad od tri odsto i dodala da se Srbija dobro kotira u odnosu na zemlje regiona i da se pad privredne aktivnosti očekuje u celoj EU.

Ističe i da su sve zemlje shvatile da moraju više da se fokusiraju na svoje okruženje, a to je šansa za ovaj region, rekla je Negre.

Objasnila je da će mnogi koji su nameravali da sele proizvodne lance ka Aziji, sada to činiti ka bližim tržištima.

“Tu vidim šansu za ovaj region”, rekla je Negre.

Ona je podsetila da je EIB Grupa obezbedila 5,2 milijarde evra za zemlje izvan Evropske unije u okviru šireg paketa mera EU za otklanjanje posledica pandemije kovid-19.

Tags
Back to top button