Evropska ekonomija pada za 7,5 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Evropska ekonomija pada za 7,5 odsto

Ekonomija Evropske unije smanjiće se za 7,5 odsto u 2020. godini jer je pandemija korona virusa donela najgori ekonomski šok od velike depresije 1930-ih, saopštila je danas Evropska komisija.

Izvršna vlast EU objavila je svoje najnovije ekonomske prognoze – prve procene otkad su evropske zemlje uvele mere blokiranja kako bi zaustavile širenje virusa. U februaru je Evropska komisija procenila da će ove godine rast iznositi 1,4 odsto BDP-a EU.

“Dubina uticaja zavisiće od razvoja pandemije, našoj sposobnosti sigurnog pokretanja privredne aktivnosti i oporavljanja nakon toga”, rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsednik Komisije za ekonomske poslove.

Evropske vlade rade na planovima za ukidanje mera izolacije nakon nekoliko sedmica karantina. Italija, Portugal, Grčka, Nemačka i Austrija samo su neke od zemalja koje su započele ukidanje nekih svojih ograničenja. Međutim, ponovno otvaranje ekonomija događa se postepeno i trajaće mesecima.

“Evropa doživljava ekonomski šok bez presedana od Velike depresije”, rekao je u izjavi evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni.

“Dubina recesije i snaga oporavka biće neujednačene. Takva divergencija predstavlja pretnju jedinstvenom tržištu i evrozoni”, rekao je on, pozivajući evropske vlade da odlučno deluju.

Evropska komisija trenutno radi na daljim privrednim podsticajima. Predlog takozvanog Fonda za oporavak očekuje se u narednim danima. Gentiloni je predložio da fond može dostići 1,5 biliona evra.

Tags
Back to top button