Evropa će iznenaditi pesimiste – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evropa će iznenaditi pesimiste

Pad privrede evrozone biće manji od mnogih pesimističnijih projekcija, ali bi oporavak mogao biti spor i postupan, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Ekonomija evrozone trebalo bi da se smanji 5,5 odsto u 2020. godini, a potom da poraste za 4,3 odsto u 2021. godini, uz očekivano popuštanje restrikcija u maju i junu, pokazala je kvartalna anketa koju je ECB sproveo među ekonomistima.

Profil projekcije ukupnog nivoa bruto domaćeg proizvoda (BDP) verovatno bi se mogao opisati kao “kvačica”, odražavajući nagli pad aktivnosti na kraju prvog i početku drugog kvartala i postupan i dugotrajan povratak na pretkrizne nivoe, procenjuju ekonomisti.

“Većina učesnika ankete je takođe naznačila da će normalizacija stanja verovatno ići u fazama i da je ne bi trebalo očekivati pre trećeg kvartala”, zaključak je ankete.

Istraživanje ECB je sprovedeno je od 31. marta do 7. aprila.

Prema toj anketi, inflacija u evrozoni trebalobi ove godine u proseku iznositi 0,4 odsto, čime je projekcija od pre tri meseca snižena za 0,8 procentnih bodova. Blago je pak snižena projekcija inflacije za iduću godinu, na 1,2 odsto, s ranije projektovanih 1,4 odsto.

Potvrđene su dugoročne projekcije oba pokazatelja, koje se odnose na period do 2024. godine, uz procenjeni rast BDP od 1,4 odsto i inflaciju od 1,7 odsto.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button