Američka vlada se zadužuje 3 biliona dolara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Američka vlada se zadužuje 3 biliona dolara

Ogromni podsticaji za podršku ekonomiji dovešće do toga da će se američko Ministarstvo finansija zadužiti za rekordna tri biliona dolara u ovom tromesečju.

“Povećanje privatnog tržišnog zaduživanja prvenstveno je posledica epidemije COVID-19, uključujući izdatke iz novog zakona za pomoć pojedincima i poslovnim subjektima, promene poreskih primitaka, uključujući odlaganje poreza za pojedince i kompanije i povećanje pretpostavljenog salda Ministarstva na kraju juna”, navedeno je u izjavi.

Uz to zaduživanje, Ministarstvo finansija je takođe saopštilo de očekuje još 677 milijardi dolara u trećem tromesečju. Zaduživanje u prvom tromjesečju iznosilo je 477 milijardi dolara.

Do novog duga dolazi zahvaljujući višestrukim podsticajnim naporima Kongresa da se oživi ekonomija. Do sada su izdvajanja iznosila više od 2 biliona dolara, a očekuje se još jedan paket pomoći za više od 30 miliona Amerikanaca koji su izgubili posao, kao i hiljade preduzeća kojima su pali prihodi.

Ministarstvo finansija također osigurava nekoliko programa zajma Federalnih rezervi, što omogućava korišćenje državnih garancija u programima koji imaju za cilj da osiguraju dodatnih 2,2 biliona dolara firmama i domaćinstvima.

Samo od 1. marta, američki državni dug porastao je za 1,5 biliona dolara na 24,9 biliona dolara, što je povećanje za 6,4 odsto, prenosi Biznis Info.

Tags
Back to top button