Rekordan gubitak Bafetove kompanije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rekordan gubitak Bafetove kompanije

Berkšir Hatavej, investiciona kompanija Vorena Bafeta objavila je rekordni neto gubitak od gotovo 50 milijardi dolara.

Neto gubitak Berkšira u prvom tromesečju iznosio je 49,75 milijardi dolara, ili 30,653 dolara po deonici Klase A, odražavajući 54,52 milijarde dolara gubitaka od ulaganja, uglavnom redovnih deonica. Godinu dana ranije, neto zarada iznosila je 21,66 milijardi USD, ili 13,209 USD po deonici.

Tromesečna operativna dobit, koju Bafet smatra boljom merom uspešnosti, porasla je 6%, na 5,87 milijardi dolara, ili oko 3,624 dolara po deonici Klase A, 5,56 milijardi dolara, ili oko 3,388 dolara po deonici, prenosi Bizlife.

Računovodstveno pravilo zahteva od Berkšira da izveštava o nerealizovanim gubicima deonica i dobiti sa zaradom. To uzrokuje velike promene u Berkširovim neto rezultatima koje Bafet smatra besmislenim.

Bez obzira na to, Berkšir se delom nagomilao deonicama zbog nesposobnosti Bafeta da nađe velike kompanije za kupovinu odmah, zbog suše koja je trajala više od četiri godine i koja je ostavila Berkšir sa oko 137,3 milijarde dolara gotovine.

Standard & Poor’s 500 skliznuo je 20 posto u prvom kvartalu, ali bilo je strmijih padova u nekoliko velikih Berkširovih ulaganja, uključujući American Express, Bank of America, Wells Fargo i četiri aviokompanije – American, Delta, Southwest i United.

Tags
Back to top button