Vrednost izvoza u martu iznosila 1,53 milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Vrednost izvoza u martu iznosila 1,53 milijarde dolara

U martu ove godine iz Srbije je izvezeno robe u vrednosti od oko 1,53 milijarde dolara, što je manje za 12,8 u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Uvoz je s druge strane iznosio oko 2,34 milijarde dolara što je povećanje od 0,5 posto u odnosu na isti mesec lane, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano u evrima, izvoz je vredeo oko 1,38 milijardi (pad od 10, 8 odsto u odnosu na mart 2019. ), a uvoz je bio nešto više od 2,12 milijardi evra, pa je reč o povećanju od 3,1 procenat u odnosu na mart prethodne godine.

Na listi prvih pet proizvoda u izvozu za mart, prvo mesto zauzima izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove (87mililiona dolara), drugo pripada izvozu kukuruza (54 miliona dolara), na trećem je izvoz novih spoljnih guma za automobile, sa 42 miliona dolara, a slede toplo valjani proizvodi (gvožđe i nelegirani čelik) u koturovima sa 29 miliona dolara.

Poslednje mesto na ovoj listi pripada izvozu duvana za pušenje sa 27miliona dolara.

Kada je reč o uvozu, lista prvih pet proizvoda pokazuje da je sirova nafta sa 110 miliona dolara naš prvi uvozni proizvod.

Drugi po značaju su lekovi za maloprodaju (90 miliona dolara), na trećem mestu liste je uvoz prirodnog gasa (66 miliona dolara), a zatim sledi uvoz delova i pribor za motorna vozila (40 miliona dolara) dok poslednje mesto zauzima uvoz telefona sa 27 miliona dolara.

Tags
Back to top button