Erste Group očekuje znatno nižu dobit u 2020. – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste Group očekuje znatno nižu dobit u 2020.

Austrijska Erste Group saopštila je juče da očekuje znatno nižu neto dobit u 2020. godini nakon snažnog pada u prvom tromjesečju, povezanog sa posledicama pandemije virusa korona.

U prva tri ovogodišnja meseca čista dobit je potonula 38 odsto, na 235,3 miliona evra.

Operativni prihodi pali su 6,1 odsto, na 1,63 milijarde evra.

Neto prihodi od kamata porasli su 5,9 odsto, na 1,23 milijarde evra, zahvaljujući solidnoj potražnji u Češkoj, Austriji i Rumuniji.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 3,4 odsto, na 504,2 miliona evra.

Banka je zabeležila i gubitak od trgovanja 157,4 miliona evra. U prva tri prošlogodišnja meseca u toj je stavci beležila dobit od 153,3 miliona evra.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET 1) iznosila je na kraju marta 13,1 odsto i bila je 0,6 postotnih bodova niža nego na kraju 2019. godine.

Udeo nenaplativih kredita iznosio je 2,4 odsto i niži je za 0,1 postotni bod nego na kraju prošle godine.

Banka je u prvom tromesečju otpisala 61,7 miliona evra vrednosti finansijskih instrumenata odnosno 15 baznih bodova prosečnih bruto kredita.

Zemlje centralne i istočne Europe u kojima Erste Group posluje do sada su relativno uspešno ograničavale širenje virusa i počele su ublažavati mere blokade.

Austrijska banka prognozira da će tržišna ekonomija u kojima posluje ove godine beležiti pad aktivnosti u rasponu od četiri do sedam odsto.

„Iako je procena pada profitabilnosti vrlo zahtevan zadatak obzirom na kontinuiranu nepredvidivost razvoja događaja, moramo očekivati ​​pad naših operativnih prihoda a time i operativnog rezultata u 2020. godini, veće troškove rizika za kredite klijenata i u konačnom manju neto dobit”, kazao je izvršni direktor Bernard Špalt.

“U celini gledano, očekuje se značajan pad neto dobiti u 2020.”, poručuju iz Erstea.

Tags
Back to top button