Svetska banka predviđa pad BDP-a u Srbiji od 2,5 odsto, najmanje na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Svetska banka predviđa pad BDP-a u Srbiji od 2,5 odsto, najmanje na Zapadnom Balkanu

Svetska banka prognozirala je u najnovijem izveštaju da će pad BDP Srbije ove godine biti 2,5 odsto, dok će u ostalim zemljama Zapadnog Balkana pad biti između 3 i 5,6 procenata.

Vlada Srbije brzo je reagovala na ekonomske izazove izazvane krizom usled pandemije virusa kovid-19, usvajanjem programa pomoći u iznosu od 5,2 milijardi evra. Program se bavi problemima zapošljavanja, malih i srednjih preduzeća i likvidnosti, konstatuje Svetska banka.

„Ukoliko ovaj ambiciozni program bude u potpunosti sproveden i uklopljen sa sprovođenjem dugotrajnih strukturnih reformi, ekonomija Srbije će se povratiti u 2020. godini”, kaže šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, očekuje se da će pad u zemljama regiona biti između 3 i 5,6 procenata, navodi se u Redovnom ekonomskom izveštaju SB.

„Obim recesije će zavisiti od trajanja pandemije u Evropi. Iako je ekonomski uticaj tekuće pandemije u regionu teško predvideti, postoji vrlo malo sumnje da će ova pandemija izazvati rasulo u životima širom regiona opterećujući zdravstvene sisteme, parališući ekonomske aktivnosti i podrivajući dobrobit ljudi”, smatra Linda Van Gleder, direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, preneo je Tanjug.

Na srednji rok se očekuje, kaže, snažan oporavak rasta u regionu, sa postepenim vraćanjem ekonomskih aktivnosti u normalu, ali to takođe zavisi, dodaje, i od trajanja i intenziteta trenutne krize, kao i od koraka koje će donosioci politika preduzimati u rešavanju problema izazvanih pandemijom.

Recesija u svim zemljama Zapadnog Balkana pokrenuće značajan pad domaće i strane potražnje tokom pandemije, ocenjuju u Svetskoj banci.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button