EK želi da banke blažim pravilima pojačaju kreditiranje – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEEVROPSKE BANKEKreditiSVE VESTI

EK želi da banke blažim pravilima pojačaju kreditiranje

“Evropska komisija (EK) predlaže bankama privremeno ublažavanja pravila sa ciljem lakšeg kreditiranja kompanija i domaćinstava koje se bore sa posledicama korona krize”, rekao je izaslanik Evropske unije.

Ako se u potpunosti sprovedu, te bi izmene mogle dovesti do toga da banke u Evropi upumpaju dodatnih 450 milijardi evra kredita u ekonomiju.

“Odlučno podupiremo domaćinstva i preduzeća kako bismo u najvećoj mogućoj meri ublažili ekonomsku štetu uzrokovanu korona virusom. Bankarski sektor pritom može itekako pomoći”, rekao je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis u Briselu.

“Veća fleksibilnost, kao i predložene ciljane izmene propisa, omogućiće zajmodavcima da očuvaju nesmetano pružanje likvidnosti i time domaćinstvima i kompanijama omoguće pristup potrebnom finansiranju”, istakao je Domborovskis.

Među merama koje se predlažu su odgađanje primene određenih pravila o kapitalnim zahtevima za banke, kako bi im se omogućio veći prostor za dodelu kredita, prenosi SeeBiz.

Komisija takođe podržava nedavne izjave o fleksibilnijem tumačenju računovodstvenim i bonitetnih pravila, među ostalim Baselskog odbora za nadzor banaka, Evropske agencije za banke (EBA) i Evropske centralne banke (ECB).

To se odnosi na procenu vrednosti kredita koji su privremeno nenaplativi ili teško naplativi.

EK podržava i apele bankama da se suzdrže od isplate dividende i budu oprezne u pogledu isplata bonusa.

Tags
Back to top button