Cena nafte rekordno niska, potražnja nikad manja – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Cena nafte rekordno niska, potražnja nikad manja

Skladištenje nafte poslednjih nedelja je u ozbiljnom zastoju. Cena je rekordno niska, potražnja nikad manja, a zbog nedostatka skladišnog prostora za čuvanje nafte koriste se i plutajući tankeri, piše portal SEEbiz.

Problemi se javljaju kad puni tankeri krenu prema finalnoj destinaciji. S obzirom na to da je potražnja za naftom skoro nikakva, oni svoje pune tankove jednostavno nemaju gde da odlože.

Tako je 60 naftnih tankera usidreno na ulazu prema Singapuru, u hitnoj potrazi za kupcem negde u Aziji. Mnogi od njih su odustali od traženja kupaca u Kini i Južnoj Koreji zbog pada potražnje, te se nadaju da će u sledeće dve nedelje istovariti naftu u Singapuru.

Za razliku od ostalih zemalja koji imaju popunjene skladišne kapacitete iznad 90 ili 95 odsto, Singapur je navodno na 60 odsto, objašnjava konsultant za naftni sektor u Aziji, Sri Paravaikkarasu.

Slična bizarna situacija dogodila se ovih dana i ispred obale Los Anđelesa, gde je desetine tankera doslovno plutalo, jer nisu imali gde da dostave naftu.

Tags
Back to top button