Svaki treći Amerikanac izgubio posao ili prihode zbog virusa korona – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Svaki treći Amerikanac izgubio posao ili prihode zbog virusa korona

Gotovo trećina Amerikanaca izgubila je posao ili prihode zbog korona virusa, a talas otkaza posebno je teško pogodio one sa nižim primanjima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Ukupno 30 odsto ispitanika u istraživanju Gallupa navelo je da je epidemija negativno uticala na njihovo radno mesto odnosno na njihove finansije.

Njih deset odsto ima status privremeno otpuštenih, pri čemu njih 85 odsto smatra da će se vratiti na staro radno mesto, pokazalo je istraživanje.

Četvrtina ispitanika navela je da su im se primanja smanjila a svaki šesti radi kraće nego pre.

Među onima sa nižim primanjima trajno je bez posla ostalo četiri odsto ispitanika, u poređenju sa dva odsto u ukupnom broju ispitanih, pokazuje istraživanje.

Među onima sa godišnjim primanjima nižim od 36 000 dolara otpušteno je 14 odsto a 32 odsto njih ostalo je bez prihoda.

“Pritisak je izraženiji među onima sa nižim prihodima”, konstatuju istraživači.

Rezultati Gallupovog istraživanja podudaraju se sa onima drugih istraživačkih instituta i organizacija koja su takođe pokazala da pandemija korona virusa najteže pogađa radnike sa niskim primanjima.

Tako je prošlonedeljno istraživanje centra Pew pokazalo je da su veće šanse da će bez posla i plate ostati građani koji nemaju fakultetske diplome.

Podaci ministarstva rada pokazuju da je od sredine marta naknade za nezaposlene zatražilo čak 26,5 miliona Amerikanaca a kabinet predsjednika Donalda Trampa procenjuje da bi stopa nezaposlenosti u aprilu mogla dostigne 16 odsto pa i da premaši taj nivo.

Istraživanje Gallup provedeno je putem interneta između 13. i 19. aprila na slučajnom uzorku od 5.725 punoletnih građana SAD-a.

Tags
Back to top button