Prevare putem internet bankarstva veliki problem u Danskoj – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEElektronsko bankarstvoSVE VESTI

Prevare putem internet bankarstva veliki problem u Danskoj

Prevare putem internet bankarstva obaraju sve rekorde, a dokaz je i Danska u kojoj je prošle godine izgubljeno 52 miliona kruna novca (oko 7 miliona evra).

Metoda pljačke je prvenstveno telefonskim pozivima gde kriminalci pozivaju klijente banke pod izgovorom da žele da im pomognu, a onda varaju kupce otkrivanjem njihovih strogo ličnih kodova NemID (dansko zajedničko rešenje za prijavu za javne usluge, online bankarstvo…) i tako kradu novac s njihovih bankovnih računa.

Često kriminalci navode da dolaze iz banke, Netsa, Microsofta, policije, Uprave za zaštitu podataka ili slično i objašnjavaju da se građani potkradaju u internet bankarstvu i da im mogu pomoći. No umesto pomoći, oni zapravo prazne račune žrtava. Nažalost, to se događa u sve većem broju slučajeva i sa sve većim gubicima.

“Za žaljenje je što su zločinci bili uspešni u činjenju ove vrste zločina. To se može učiniti samo zato što još uvek postoje Danci koji drugima otkrivaju svoje lične kodove. Zato je važno ponoviti jednostavnu poruku: ako se od vas traži da unesete lične kodove poput kodova sa ​​vaše ključ kartice NemID, to je prevara. Samo kriminalci traže takve stvari”, kaže direktor Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen za danske medije.

U 2019. godini počinjeno je gotovo 1.500 slučajeva prevare putem internet bankarstva. Zločinci su pobegli sa ukupno 52 miliona danskih kruna. Bankarstvo je pokrilo ogromnu većinu tih gubitaka.

Tags
Back to top button