Mali: Privreda Srbije izdržala udar najveće krize u poslednjih 100 godina – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Privreda Srbije izdržala udar najveće krize u poslednjih 100 godina

Ministar finansija Siniša Mali pred poslanicima u Skupštini Srbije govorio je o rebalansu budžeta i svim važnim uredbama usvojenim na sednicama vlade.

“Privreda Srbije izdržala je apsolutno udar najveće krize u poslednjih 100 godina“, rekao je u Skupštini Srbije ministar finansija Siniša Mali.

“Na početku su je upoređivali sa onom iz 2008. godine, onda su je upoređivali sa Velikom depresijom, a sada kažu da je veća od bilo koje krize ikada“, kazao je Mali.

“Takvu krizu srpske finansije dočekale su spremne”, istakao je ministar finansija na početku svog izlaganja.

Mali je rekao da su srpske finansije krizu dočekale spremno, ali da ne bismo uspeli da nismo prošli kroz reforme 2014. i 2015. godine.

“Tada je zemlja bila na ivici bankrota, sada imamo četiri godine zaredom suficit”, naveo je Mali i dodao da je nezaposlenost ispod 10 odsto, a nekada je bila 26 odsto.

Kako je rekao, rast privrede u januaru bio je 6,5 odsto, u februaru 5,6 odsto. “U martu bi bila 6,1 odsto da nije bilo krize”, naveo je Mali.

Naveo je da, sa ovako stabilnim finansijama, Srbija ima novac, ima mogućnost da pomogne građanima, da nabavi medicinsku opremu a da pri tome ugrozi stabilnost javnih finansija.

“Želimo da najveći deo problema preuzmemo na sebe, preko 11 odsto BDP-a, preko polovine našeg budžeta usmereno je na privredu, preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, privatni sektor, kako bi nakon krize rasli”, rekao je Mali.

Mali je naveo da je Vlada Srbije poručila privrednicima da ne plaćaju poreze i doprinose na zarade, akontaciju na dobit u ovoj godini.

“Platite kada budete mogli, daćemo vam iz budžeta minimalnu zaradu za tri meseca, iako mislimo da će kriza da traje manje”, rekao je Mali.

Naveo je i da nema mnogo ljudi koji su ostali bez posla, te da ima oko 5.800 prijavljenih za naknadu za nezaposlene.

Pokazalo se koliko se reforme i teške mere isplate, kazao je Mali, kao i koliko smo ozbiljna ekonomija, a to je ono što strani investitori žele da vide.

“MMF je u analizi rekao da će Srbija imati najmanji pad u Evropi, od tri odsto, kao i najveći rast iduće godine, a mi smo rekli da nećemo imati ni dva odsto i borićemo se da budemo u tri prve ekonomije u Evropi iduće godine”, podsetio je ministar finansija poslanike u Skupštini.

b92

Tags
Back to top button