Kriza neće zaobići ni bankarski sektor u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEINTERVJUISVE VESTI

Kriza neće zaobići ni bankarski sektor u Srbiji

Profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), Goran Radosavljević, rekao je da ekonomska kriza zbog pandemije COVID-19 neće odmah pogoditi bankarski sektor, ali da će banke osetiti krizu, možda već u drugoj polovini godine.

“Banke će od prvog udara krize dosta zaštititi to što će država Srbija jedan deo mera za ublažavanje posledica zdravstvene krize realizovati preko njih, a to su pre svega krediti za likvidnost preduzeća za koje će dati garancije u iznosu od dve milijarde evra”, rekao je Radosavljević za Betu.

Vlada Srbije obezbedila je iz državne kase dve milijarde evra za garancije preduzećima kojima je potrebna pozajmica za održanje likvidnosti, a Narodna banka Srbije donela je moratorijum na vraćanje svih kredita privrede i građana pa će biti odloženi 90 dana.

Radosavljević je rekao da “u ovoj situaciji niko ne pomišlja na bankarske pozajmice radi proširenja proizvodnje”.

“Promet je povećan jedino u prehrambenom sektoru, čak do 200 odsto ako se izuzmu derivati nafte, a u drugim sektorima potrošnja pada”, rekao je Radosavljević.

Dodao je da to što banke imaju na raspolaganju likvidnih sredstava “ništa ne znači jer nemaju kome da ih ponude i gde da plasiraju” .

“Kada klijenti banaka, privreda i stanovništvo imaju problema i banke ne mogu dobro da posluju. Pitanje je da li će dve milijarde evra koje država daje preduzećima kao garancije biti dovoljno da pokriju pad prihoda banaka”, rekao je Radosavljević.

Na te probleme se, kako je rekao, nadovezuju i problemi sa viškom radne snage, preko koje banke najpre rešavaju probleme, olako posežući za otkazima.

“Banke već osećaju krizu, ne kao drugi sektori koji su snažno pogođeni, ali pristale su da na tri meseca odlože kredite privredi i građanima”, rekao je Radosavljević.

Ocenio je da će bankama stanje olakšati ako se država bude zaduživala na domaćem tržištu, a prinuđena je da se zadužuje i najavila je da će to činiti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu.

Tags
Back to top button