Intesa Sanpaolo konkretizuje planove za preuzimanje pojeftinjene UBI Bance – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Intesa Sanpaolo konkretizuje planove za preuzimanje pojeftinjene UBI Bance

Deoničari Intesa Sanpaolo banke odobrili su u ponedeljak izdavanje novih deonica kako bi podržali planove najveće italijanske maloprodajne banke za preuzimanje manjeg rivala UBI Banca.

Neposredno pre pojave zaraze COVID-19 u Italiji u februaru, Intesa je objavila iznenađujuću ponudu za sve deonice UBI za stvaranje sedme po veličini bankarske grupe u evrozoni sa fokusom na upravljanje imovinom i osiguranje.

“Zahvaljujući podršci naših deoničara, nastavljamo sa još većom uverenošću razmenu ponude za UBI”, rekao je glavni izvršni direktor Karlo Mesina.

Ponovio je da će Intesa biti fokusirana na taj posao čak i ako deoničari UBI banke ponude samo polovinu svog kapitala plus jednu deonicu, što je niži prag prihvatanja od 66,67% koji je Intesa u početku ciljala.

Analitičari kažu da niži prag kontrole smanjuje potencijal za sinergiju i povećanu zaradu koja se očekuje od sporazuma.

Intesa nudi 1,7 novih deonica za svaku ponuđenu deonicu UBI-ja, vrednujući petu najveću italijansku banku na 2,7 milijardi evra (2,9 milijardi dolara), što je pad sa 4,8 milijardi evra kada je objavljena ponuda, koja je naišla na otpor nekih deoničara UBI banke.

Italijanske banke izgubile su 44% vrednosti od početka epidemije korona virusa, koji je do nedelje odnio 26.644 života u zemlji, po čemu je zemlja druga po broju slučajeva smrtnosti, nakon Sjedinjenih Država.

Intesa kaže da pandemija čini ponudu privlačnijom, jer će veće banke lakše izaći iz krize, za koju se očekuje da će ove godine uzrokovati 8-postotni pad u ekonomiji Italije, što će pokrenuti korporativne insolventnosti na 10%.

Italijanske banke, koje su tek izašle iz bolnog čišćenja nakon prethodne recesije, suočavaju se sa svežim gubicima od zajmova i imaju malo izbora osim da pojačaju smanjenje troškova kako bi nadoknadile pad prihoda.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button