Dobit HSBC-a u prvom tromjesečju opala je za gotovo polovinu u poređenju sa 2019. godinom – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Dobit HSBC-a u prvom tromjesečju opala je za gotovo polovinu u poređenju sa 2019. godinom

HSBC banka, najveća banka u Evropi po aktivi, saopštila je danas da je njen profit u prvom kvartalu pre oporezivanja opao za 48% u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, na 3,23 milijarde dolara, što je ispod prosečne prognoze analitičara od 3,67 milijardi dolara. Prihod banke je pao za 5,1% u odnosu na godinu dana ranije, na 13,69 milijardi dolara.

Banka je saopštila da je povećala očekivane troškove kreditnog umanjenja za 2,4 milijarde do tri milijarde dolara „zbog uticaja Covid-19 i slabljenja cena nafte na napredne ekonomske izglede“.

Neto kamatna marža, koja meri profitabilnost kredita, bila je 1,54% – niža nego pre godinu dana kada je iznosila 1,59%. Operativni troškovi smanjeni su za 4,5% u odnosu na prošlogodišnje, na 7,85 milijardi dolara.

Osnovna zarada po akciji bila je 9 centi, dok je u prvom kvartalu 2019. godine iznosila 21 cent.

Banka sa sedištem u Londonu najveći deo svoje zarade dobija iz Azije, posebno Kine.

“Izgledi za svetsku ekonomiju u 2020. godini su se značajno pogoršali u poslednja dva meseca”, navodi se u saopštenju HSBC-a. Banka upozorava da bi moglo doći do većeg broja loših kredita i niže kamatne stope na globalnom nivou što bi uticalo na marže banaka.

Kako bi ublažila potencijalno smanjenje prihoda u ovoj godini, HSBC je saopštila da planira smanjenje operativnih troškova – što će, kako se očekuje, rezultirati “značajno nižom profitabilnošću u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu”.

Banka je takođe saopštila da je povukla delove svojih planova za restrukturiranje najavljenih u februaru.

Tags
Back to top button