Švajcarska očekuje najveći pad BDP-a u poslednjih 45 godina – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Švajcarska očekuje najveći pad BDP-a u poslednjih 45 godina

Švajcarska vlada predviđa pad bruto domaćeg proizvoda od 6,7 odsto za ovu godinu, navodeći da će recesija, pokrenuta pandemijom korona virusa, biti gora nego što je strahovala u martu.

Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO) objavio je revidiranu prognozu iz marta, prema kojoj se procenjuje da bi ekonomija, vođena izvozom, trebalo da poraste za 5,2 procenta sledeće godine.

U martovskim projekcijama se procenjivalo da će privredni pad u ovoj godini iznositi 1,5 posto, nakon čega će dogodite zabeležiti porast od 3,3 procenta. Ukoliko se najnovija prognoza ostvari, to bi bio najgori pad švajcarske privrede od 1975. godine.

“Ovo je jedna od najgorih ekonomskih kriza od Drugog svetskog rata. Brzina i silina pada su jednostavno bez presedana. U roku od dva meseca stanje ekonomije je ruinirano”, kaže ekonomista SECO-a Ronald Indergand.

Ministar finansija Ueli Maurer izjavio je da ceh vanrednog stanja, koje bi trebalo postepeno da se ublažava od 27. aprila, iznosi 5 milijardi švajcarskih franaka (5,13 milijardi dolara) nedeljno u izgubljenoj proizvodnji.

Spoljna trgovina je devastirana, a padaće i potrošnja stanovništva jer ljudi rade skraćeno radno vreme ili gostaju bez posla. SECO je naveo da očekuje rast stope nezaposlenosti na 3,9 procenata ove godine i na 4,1 odsto iduće godine. Takođe prognozira pad inflacije za obe godine.

Kao odgovor na krizu, Švajcarska je donela najveći paket ekonomske pomoći ikada, izdvojivši 62 milijarde franaka za bankarske kredite preduzećima, za koje će jemčiti država, i za podršku programu skraćenog radnog vemena.

Izvor: SrbijaDanas

Tags
Back to top button