Poslovna aktivnost evrozone na rekordnom minimumu u aprilu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Poslovna aktivnost evrozone na rekordnom minimumu u aprilu

Poslovna aktivnost evrozone beleži u aprilu novi rekordan minimum, što je još jedan znak da pandemija virusa korona uzrokuje tešku ekonomsku štetu u celom regionu.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji meri aktivnost u proizvodnoj industriji i sektoru usluga, stopoštao se u aprilu na 13,5 poena, prema preliminarnim podacima analitičke kompanije HIS Markit.

Ovaj indeks je u martu već zabeležio najveći pojedinačni mesečni pad, kada se spustio na 29,7 poena, prenosi CNBC. Vrednost PMI indeksa ispod 50 poena ukazuje na pad ukupnog ekonomskog rasta.

“Ekonomija evrozone trpi u aprilu nesagledivu štetu zbog udruženog dejstva mera vanrednog stanja s ciljem zaustavljanja virusa, smanjenja svetske tražnje i manjka osoblja i inputa”, naveo je u saopštenju Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Dodao je da bi ovogodišnja aktivnost u drugom tromesečju mogla da “zabeleži najžešći pad ovog regiona u novijoj istoriji”.

Zemlje članice evrozone su među najteže pogođenim pandemijom, pri čemu su Italija, Španija, Francuska i Nemačka na listi prvih pet država sveta po broju zaraženih.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa privredni pad evrozone u ovoj godini od 7,5 procenata.

Tags
Back to top button