Banka Amerike savetuje – kupujte zlato, vrednost će mu rasti – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Banka Amerike savetuje – kupujte zlato, vrednost će mu rasti

Analitičari Banke Amerike veruju da vreme radi za zlato. “Kao ultimativni čuvar vrednosti, cene zlata su se uspešno pokazale u proteklih 15 meseci, porastavši preko 10% otkako su Federalne rezerve u januaru 2019. izvršile preokret monetarne politike”, pišu stratezi na čelu sa Mihaelom Vidmerom.

“Veličina glavnih bilansa centralne banke bila je stabilna na oko 25% BDP-a u poslednjoj deceniji ili slično, baš kao i cena zlata”, dodaje se u analizi.

“Budući da se ugovori sa ekonomskim učinkom oštro povećavaju, fiskalni troškovi se povećavaju, a bilansi centralne banke udvostručuju, čvrste valute mogu se naći pod pritiskom. A investitori će ciljati na zlato. Dakle, stavljamo na tržište naše prognoze i sada projektujemo prosečnu cenu zlata od 1.695 USD po unci u 2020. i 2.063 USD po unci u 2021. Ciljanu cenu zlata podigli smo sa 2.000 na 3.000 USD po unci”, navodi se u analizi.

Investitori koji traže zaštitu od ekonomskog pada i ciljanu reflaciju ekonomije putem fiskalnih i novčanih podsticaja okrenuće se zlatu radi sigurnosti.

Ili kako analitičari BofA pišu: “Fed ne može da štampa zlato.”

Tags
Back to top button