Španija traži da Nemačka finansira oporavak cele Evrope – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Španija traži da Nemačka finansira oporavak cele Evrope

Nemačka mora shvatiti da će morati finansirati post-pandemijski oporavak širom Evrope, rekla je španska ministarka ekonomije, nekoliko dana pre još jednog ključnog sastanka Evropske unije.

Zemlje članice EU i dalje su bez dogovora kako ublažiti ekonomski šok od Covid-19, iako su početkom ovog meseca sastavile paket od pola biliona evra za hitne potrebe.

Njihova glavna briga sada je predstaviti drugi plan koji će se baviti ogromnim iznosom duga koji će nastati zbog virusa u celoj regiji.

Nadia Kalvino, španska ministarka ekonomije i zamenica premijera, izjavila je u ponedjeljak za CNBC da Nemačka ima budžetski višak koji je “sasvim odlučna” da koristi.

“Sada, ono što trebamo je da oni shvate da moramo finansirati i oporavak ostalih zemalja, da moramo finansirati oporavak cele Evrope”, dodala je Kalvino, prenosi Biznis Info.

Pandemija korona virusa iznela je na površinu stare podele među zemljama EU.

Nekoliko fiskalno konzervativnijih nacija, poput Nemačke i Holandije, ne žele prihvatiti zajednički dug – odnosno finansijsko sredstvo koje se često naziva „koronskim obveznicama“ – kako bi se izborile s ekonomskim posledicama krize.

Te zemlje tvrde da to ne bi bilo pošteno prema njihovim poreskim obveznicima.

Sa druge strane, visoko zadužene zemlje, poput Italije i Španije, kažu da je to jedini način da se izbori sa “simetričnim šokom” od virusa.

Italijanski premijer Đuzepe Konte ponovio je tokom vikenda da je vreme za “koronske obveznice”. Međutim, Kalvino je rekla kako je primetila određenu otvorenost Berlina za takozvani Fond za oporavak.

“Ono što sam videla je mnogo konstruktivniji pristup Nemačke i nadam se da će od sada pa sve do četvrtka ostale zemlje, koje možda i više oklevaju, shvatiti da trebamo zajedno pronaći način kako da se oporavimo, ako želimo biti efikasniji i pokrenuti naše ekonomije što je brže moguće”, rekla je ona.

Šefovi 27 država članica EU održaće još jedan video razgovor u četvrtak na kojem će razgovarati o više alternativa za rešavanje finansijske krize.

Kako bi rešila spor oko zajedničkog duga, Evropska komisija predložila je da izdvoji deo sredstava iz sledećeg evropskog budžeta za podršku ekonomijama nakon pandemije.

Evropski čelnici trebali bi što pre da osmisle novi budžet za finansiranje evropskih projekata između 2021. i 2027.

“Sledeći evropski budžet mora biti evropski odgovor na korona virus”, izjavila je prošle sedmice Ursula von der Lejen, predsednica Evropske komisije.

Tags
Back to top button