Sberbank razvija prototip robota za dezinfekciju prostorija u cilju sprečavanja pandemije virusa COVID-19 – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Sberbank razvija prototip robota za dezinfekciju prostorija u cilju sprečavanja pandemije virusa COVID-19

Pandemija virusa COVID-19 podstakla je razvoj brojnih inovativnih tehnoloških rešenja. Desetine hiljada istraživača i inženjera širom sveta rade na nalaženju mogućnosti koje bi stručnjacima pomogle u sprečavanju i lečenju bolesti. Sberbank laboratorija za robotiku se takođe pridružila ovim nastojanjima. U najkraćem roku je od robota za isporuku stvoren robot za dezinfekciju.

Robot je opremljen opremljen UV lampama koje mogu da unište sve vrste virusa u prostoru veličine 2.500 metara kvadratnih u toku jedne noći. Ultraljubičasto zračenje uništava sve vrste patogena, uključujući viruse.

Robot je autonoman i bezbedan i kada mu „pokažete“ prostoriju, on će biti u mogućnosti da je samostalno dezinfikuje, a kada neka osoba uđe u prostoriju dezinfekcija će automatski biti zaustavljena.

„Sberbank je i tehnološka kompanija. Tokom ove situacije, kao i mnoge druge velike korporacije, odlučili smo da iskoristimo sve svoje resurse za pomoć u suzbijanju virusa. Razne službe Sberbank Grupe rade na ostvarenju tog zajedničkog cilja. Projekat naše Laboratorije za robotiku je pravi dokaz za to. Zbog toga je tehnološko rešenje koje je osmislila naša laboratorija od značaja i to ne samo tokom pandemije virusa COVID-19. Ovo je univerzalni robot koji će imati namenu i tokom sezonskih epidemija gripa i akutnih respiratornih infekcija“, izjavio je Stanislav Kuznetsov, zamenik predsednika Izvršnog odbora, Sberbank.

„Naša stručnost u oblasti mobilnih robota pomogla nam je da u kratkom vremenskom roku robota za dostavu transformišemo u robota za dezinfekciju. Tokom karantina i rastućeg broja pacijenata kojima je dijagnostifikovan virus COVID-19, robot poput ovog može značajno da smanji opterećenje kome je izloženo medicinsko osoblje i da uspori širenje virusa zbog mogućnosti da u kratkom roku dezinfekuje javne prostore. S obzirom na ekstremne okolnosti, trudimo se da što više skratimo put od prototipa do proizvoda i da u najkraćem roku plasiramo na tržište gotovo rešenje“, dodao je Albert Yefimov, direktor Sberbank laboratorije za robotiku

Korišćenje robota predviđeno je za preventivnu dezinfekciju u bolnicama i klinikama, obrazovnim ustanovama, kancelarijama, podzemnoj železnici i drugim javnim mestima pomoći će da se spreči širenje raznih patogena.

Sada se prototip robota za dezinfekciju testira u Sberbank ekspoziturama u Rusiji. U zavisnosti od rezultata testiranja, moguće je proširenje projekta i korišćenje robota i izvan banke.

Tags
Back to top button