Bundesbanka: Nemačka privreda u recesiji, oporavak neće biti brz – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Bundesbanka: Nemačka privreda u recesiji, oporavak neće biti brz

Nemačka privreda je u dubokoj recesiji i oporavak verovatno neće biti brz, budući da bi mnoga ograničenja uvedena zbog korona virusa mogla ostati na snazi kroz duži period, objavila je u ponedeljak nemačka centralna banka, a prenosi hrvatski portal Novac.hr.

Iako se trenutno pregovara o ublažavanju nekih restrikcija u sledećim nedeljama, najveća evropska ekonomija gotovo je zaustavljena usled karantina koji je na snazi od sredine marta, primećuje Reuters.

“Značajna ograničenja verovatno će ostati na snazi dok se ne nađe medicinsko rešenje, poput vakcine”, objavila je Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju o stanju privrede.

“Zato se brz i snažan privredni oporavak trenutno ne čini verovatnim”, procenjuje centralna banka.

Međunarodni monetarni fond (MMF) za ovu godinu predviđa pad nemačke privrede za 7,5 odsto. Procene instituta kreću se u širokom rasponu, a većinom predviđaju dublju recesiju od one u 2009., kada je privreda pala više od pet procenata.

Podaci za prvo tromesečje već su ozbiljno pogođeni, ali drugi kvartal će biti još gori, predviđaju u Bundesbanku, ističući značajno smanjenje automobilske proizvodnje i oštar pad lične potrošnje.

“Ne treba ipak strahovati da će nemačka privreda zapasti u silaznu spiralu ojačanu domaćim faktorima”, ističe Bundesbanka, napominjući da će popustljiva fiskalna i monetarna politika podstaći oporavak ekonomije.

Što se tiče inflacije, ključnog pokazatelja za Evropsku centralnu banku (ECB), u Bundesbanku očekuju da će ona verovatno oštro pasti u idućim mesecima, budući da će niže cene nafte brzo osetiti i potrošači.

Blic

Tags
Back to top button