Virus korona ugrozio skoro 60 miliona radnih mesta u EU i Britaniji – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Virus korona ugrozio skoro 60 miliona radnih mesta u EU i Britaniji

Skoro 60 miliona radnih mesta širom Evropske unije i Velike Britanije ugroženo je zbog pandemije korona virusa, navodi se u analizi londonske konsultantske kuće MekKinsi.

U izveštaju se upozorava da bi stopa nezaposlenosti u EU mogla da skoči sa oko 6 odsto na više od 11 odsto i da godinama ostane na tom nivou ako se širenje virusa uskoro ne zaustavi.

MekKinsi procenjuje je jedno od četiri radna mesta u EU i Velikoj Britaniji pod rizikom od smanjenja radnih sati, prinudnog odmora ili otpuštanja, prenosi CNN.

Profesije koje ne zahtevaju blizak kontakt među ljudima, kao što su knjigovođe i arhitekte, kao i one koje podrazumevaju pružanje osnovnih usluga, smatraju se nisko rizičnim.

U okviru visoko rizičnih profesija zaposleno je 55 miliona radnika, a među njima su kasiri, kuvari, građevinski radnici, hotelsko osoblje i glumci.

Oko 80 odsto radnih mesta koja se smatraju rizičnim obavljaju ljudi bez fakultetske diplome, a posebno su ugroženi zaposleni u manjim kompanijama.

Ako Evropa ne uspe da zaustavi virus u roku od tri meseca i bude prinuđena da nastavi socijalno distanciranje tokom leta, stopa nezaposlenosti će sledeće godine biti na najvišem nivou od 11,2 odsto, dok potpuni oporavak ekonomije nije verovatan pre 2024. godine, navodi se u analizi.

Tags
Back to top button