Amazon uvodi plaćanje dlanom u lancu prodavnica “Amazon Go” – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Amazon uvodi plaćanje dlanom u lancu prodavnica “Amazon Go”

Zaboravite na Epl i njegovu kreditnu karticu o kojoj svi ovih dana govore. Ovaj novi način plaćanja koji je upravo najavljen od kompanije Amazon, od vas će tražiti da imate samo jedno – vašu ruku, tačnije dlan.

Još otkako postoji, Amazon je prvo poremetio tržište maloprodaje, time što je bila jedna od prvih koja je ponudila onlajn kupovinu. U novije vreme kompanija je takođe pokušala da poremeti industriju supermarketa svojim prodavnicama Amazon Go, u kojima ne postoje kase, već samo senzori koji detektuju šta ste uzeli i naplaćuju preko Amazon naloga kupca.

Sada izgleda da gigant e-trgovine želi da uđe i u platnu industriju, i da testira sistem kodnog naziva “Orville“ za skeniranje dlana koji će eliminisati potrebu za plaćanjem u gotovini ili kreditnom karticom.

Mediji prenose da kompanija koristi svoje zaposlene u Njujorku kao zamorčiće instalirajući sistem na automatima za prodaju čipsa, gaziranih pića i punjača za telefon.

Za razliku od većine biometrijskih sistema koji zahtevaju da dodirnete površinu skenera, kod Amazonove verzije ove tehnologije nije potrebno da fizički dodirnete bilo koji uređaj. Kompanija koristi tehnologiju računarskog vida i geometriju za prepoznavanje veličine i oblika vaše šake pre skidanja novca sa kreditne kartice koju imate i koju ste prethodno povezali sa Amazon nalogom.

U kompaniji se nadaju da će već početkom sledeće godine predstaviti tehnologiju u nekoliko svojih prodavnica Hol fuds. Odakle će se dalje širiti.

Hol fuds je, podsetimo, Amazon je uspeo da kupi praktično za džabe.

Izvor: Telegraf

Tags
Back to top button