Stručnjaci za Bankar.rs: Oni su dobitnici u jeku krize, ali i njih iza ćoška čeka kamen spoticanja – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Stručnjaci za Bankar.rs: Oni su dobitnici u jeku krize, ali i njih iza ćoška čeka kamen spoticanja

Globalna kriza izazvana situacijom zbog koronavirusa gurnula je na ivicu provalije brojne biznise, od ugostitelja preko zanatskih radnji do prevoznika. No, kao i u svakoj krizi, i u ovoj su pojedini profitirali. Najveći rast beleže trgovina, posebno onlajn, dok je jagma za radnicima i u dobrom delu IT sektora. Ipak, već iza ćoška i za njih sledi turbulentan period, ocenjuju sagovornici našeg portala.

Kako je za Bankar.rs naveo ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, normalno je da je kriza izazvala veću tražnju za IT sektorom.

“Dobili smo elektronsku pijacu, nove usluge elektronske uprave, obrazovanje od kuće, moramo da održavamo i poboljšavamo komunikacije preduzeća kroz internet kada je fizički kontakt onemogućen”, objašnjava on.

Elem, mrežni pristup je postao veoma značajan u prethodnim nedeljama zbog pandemije COVID-19 i mera koje su tim povodom uvedene. U 2019. je velika većina domaćinstava imala pristup mreži od kuće, njih 88 odsto. Među članicama udeo domaćinstva se kretao u rasponu od 98 odsto u Holandiji do 75 odsto u Bugarskoj, pokazuju podaci Eurostata.

Zdravković dodaje i da je s druge strane trgovina veoma širok pojam pa rast prometa u maloprodaji ne znači rast ukupne trgovine, a koliko su veliki lanci povećali promet može da bude smanjeno kada se zalihe domaćinstava budu praznile.

“Najveći gubitnici krize su ostareli poljoprivrednici koji su sprečeni da idu u njive u kojima nema virusa. Naime, oko 130.000 od 550.000 domaćinstava na selu ima domaćine starije od 70 godina i to znači opasnost da nam 10 do 20 odsto poljoprivrednih radova ne bude završeno pa da prođemo gore od Hrvatske i Crne Gore kojima je pad BDP-a veći jer se očekuje krah turizma”, ističe Zdravković za Bankar.rs.

Da se pak rast pojedinih grana neće baš zadugo zadržati, za Bankar.rs ocenjuje Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku,

“U nekim segmentima se beleži rast, što potražnje za radnom snagom, što obima posla, ali, primera radi, u IT sektoru gde deo zaista beleži rast, u drugom delu je već najavljeno smanjenje zarada. Naime, očekuje se veliki pad u avio industriji, auto industriji, proizvodnji velikih industrijskih mašina a dobar deo radnika u IT industriji se oslanja na njih”, objašnjava Rajić.

Ističe i da nas očekuje i veća kriza od one 2008. godine jer se “istopilo” mnogo više novca na globalnom nivou

“Čak i trgovina koja je sada profitirala opašće uskoro jer će se smanjiti i potrošnja zbog velikog broja otkaza i smanjenih zarada. Istina, porašće deo onlajn trgovine i potražnje u IT sektoru, ali će u isto vreme biti i pada u tim oblastima”, napominnje Rajić za naš portal.

Podseća i da su turizam i ugostiteljstvo desetkovani, kao i sport i sve zabavne aktivnosti, te da su već sada u padu od oko 12 odsto u ukupnoj potrošnji, a da će se to tek odraziti i na ostale, povezane grane.

“Sve je sada pod velikim znakom pitanja i svi će morati da se preorijentišu, a biće velika potražnja u određenim oblastima i samim tim i velika konkurencija”, zaključuje Rajić.

(Bankar.rs)

Tags
Back to top button