Španija predlaže fond od 1.500 milijardi evra za borbu protiv korona krize – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Španija predlaže fond od 1.500 milijardi evra za borbu protiv korona krize

Španska vlada predložiće partnerima u Evropskoj uniji osnivanje fonda preko kojeg bi se zemljama koje su najteže pogođene korona krizom pomoć isplaćivala kao transfer, piše list El Pais, pozivajući se na interni dokument.

Fond bi bio ‘težak’ 1.500 milijardi evra a španski premijer Pedro Sančez planira ga službeno predložiti kolegama u EU na samitu u četvrtak.

Fond koji predlaže španska vlada finansirao bi se trajnim dugom 27 članica EU a novac bi se zemljama doznačavao kao transfer a ne kao dug, dodaje El Pais.

Odvojeno je izaslanik EK za ekonomiju Paolo Gentiloni za nemački list Der Spiegel izjavio da bi za prevladavanje korona krize mogla trebati pomoć u vrednosti oko 1.500 milijardi evra.

“Evrogrupa je do sada predložila nešto više od 500 milijardi evra pomoći za finansiranje zdravstva i skraćenog rada i podršku malim i srednjim kompanijama. To znači da moramo pribaviti još najmanje 1.000 milijardi evra”, istakao je Gentiloni.

“To je ugrubo iznos kojim se sada moramo baviti”, poručio je evropski poverenik, sugerišući se da bi se sredstva mogla obezbediti putem višegodišnjeg proračuna EU, piše Der Spiegel.

Tags
Back to top button