Evropi će biti potrebno još 500 milijardi evra za oporavak – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evropi će biti potrebno još 500 milijardi evra za oporavak

Evropi će, pored dogovorenog paketa od pola biliona evra, biti potrebno još najmanje 500 milijardi od institucija Evropske unije za finansiranje ekonomskog oporavka nakon pandemije virusa korona, smatra Klaus Regling, generalni direktor Evropskog stabilizaionog mehanizma (ESM).

Regling je, u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera objavljenom danas, rekao da će najlakši način za obezbeđivanje tih sredstava biti putem Evropske komisije i budžeta EU, prenosi Rojters.

“Rekao bih da nam je za drugu fazu potrebno najmanje još 500 milijardi evra od evropskih institucija, a možda i više. Za to moramo otvorenog uma da razmotrimo nove instrumente, ali i da koristimo postojeće institucije jer je tako lakše, uključujući pre svega Komisiju i budžet EU”, naveo je on.

Ministri finansija Evropske unije dogovorili su se 9. aprila o paketu finansijske pomoći državama, kompanijama i građanima u ukupnoj vrijednosti od 540 milijardi evra.

Takođe su se složili da će evrozoni, kojoj Međunarodni monetarni fond predviđa privredni pad od 7,5 odsto ove godine zbog pandemije, biti potreban novac za oporavak, ali su imali različita viđenja o potrebnom iznosu sredstava kao i o tome kako da se ona obezbede.

Tags
Back to top button