SAD – Pet najvećih banaka izdvojilo čak 25 milijardi dolara za rezervacije – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

SAD – Pet najvećih banaka izdvojilo čak 25 milijardi dolara za rezervacije

JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo i Goldman Sachs često se promatraju kao barometar zdravlja američke ekonomije. Ove nedelje stigla je informacija da je ovih pet banaka odvojilo ukupno 25 milijardi dolara zbog rezervacija zbog nemogućnosti otplate duga svojih klijenata. Pre krize ukupni status rezervisanja ovih pet banaka iznosio je pez milijardi dolara.

Tokom finansijske krize 2008. banke su kritikovane zbog preuranjenog rezervisanja za kreditne gubitke. Više od deceniju kasnije, one su u mnogo boljem položaju. S pravovremenim porastom rezervi, pokazali su oprez i odgovornost prema ulagačima i celom finansijskom sistemu. Fedov stres test pripremio je najveće američke banke ranije za tešku ekonomsku krizu. Istovremeno su odustali od otkupa vlastitih akcija, povećavajući stanje kapitala u bilanci puno više nego uz zadržavanje dividende, preneo je Tanjug.

S porastom nezaposlenosti u SAD-u i karantinu barem do kraja meseca, pitanje je koliko dugo će kriza pustošiti privrednu. Kako je u ovom trenutku nemoguće proceniti učinke, nije iznenađujuće da pet banaka ima vrlo različita mišljenja. Rukovodioci su jednoglasni oko neizvesnosti koju ćemo videti u ovoj sezoni tromesečnih izveštaja.

Tags
Back to top button