S&P predviđa globalnu recesiju od 2,4 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

S&P predviđa globalnu recesiju od 2,4 odsto

Agencija za kreditni rejting S&P Global smanjila je svoju projekciju globalnog rasta zbog pandemije korona virusa, i sad predviđa da će svetska privreda zabeležiti pad od 2,4 odsto ove godine, a SAD i evrozona za 5,2, odnosno 7,3 procenta, respektivno.

“Priliv podataka o ekonomskom uticaju mera preduzetih za suzbijanje širenja virusa Covid-19 prešao je sa nivoa ‘loše’ na ‘lošije'”, navodi se u novom izveštaju agencije S&P, prenosi Rojters.

“Sada procenjujemo pad globalnog bruto domaćeg proizvoda za 2,4 posto ove godine, a za SAD i evrozonu pad od 5,2, odnosno 7,3 procenta, respektivno. Očekujemo da će se globalni rast oporaviti po stopi od 5,9 odsto 2021. godine”, dodaje se u saopštenju rejting agencije.

Mada ove projekcije nisu tako dramatične kao prognoza Međunarodnog monetarnog fonda o globalnom padu od 3,0 odsto, objavljena ove nedelje, ovaj potez S&P-a će verovatno izazvati zabrinutost vlada i kompanija zbog potencijalnog daljeg smanjenja njihovog suverenog i korporativnog rejtinga, zaključuje Rojters.

Tags
Back to top button