NBS: Inflaciona očekivanja privrede u martu u granicama cilja – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Inflaciona očekivanja privrede u martu u granicama cilja

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da su kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima martovske ankete, nastavila da se kreću u granicama cilja od tri odsto plus-minus 1,5 procenata.

Inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrednika za godinu dana unapred ostala su na nivou iz februara i iznose dva procenta, navedeno je na sajtu centralne banke.

Кada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima, ona su kod finansijskog sektora blago viša u odnosu na februar i u martu iznose 2,5 odsto, dok su očekivanja privrednika ostala nepromenjena i iznose dva procenta.

“Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog ekonomskog rasta”, naveli su u NBS.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Tags
Back to top button