Fed: Američke kompanije posrću zbog korona krize – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Fed: Američke kompanije posrću zbog korona krize

Američke kompanije trpe teške posledice epidemije novog korona virusa, a ekonomska aktivnost proteklih nedelja oštro pada nezapamćenom brzinom, pokazuje izveštaj američke centralne banke.

Oštro pogoršanje najnovije ocene američke centralne banke o stanju poslovnog sektora ilustruje nagle žestoke poremećaje izazvane pandemijom korona virusa, koja je u prvom kvartalu verojatno dovela do najbržeg pada ekonomije decenijama unazad.

Ekonomska aktivnost “duž svih regija smanjena je snažno i naglo”, navodi Fed u svom izveštaju,prenosi SeeBiz.

Istraživanje Fed-a se odnosi na mart i  prvu nedelju aprila. U tom razdoblju situacija u SAD-u kretala se od zabrinutosti u vezi rizika povezanih sa korona virusom do situacije kada je većina zemlje završila pod određenim merama “ostani doma”, a miloni ljudi ogromnom brzinom gubili posao.

“Najteže pogođene industrije zbog mera fizičkog rastojanja i naloženog prekida poslovanja su ugostiteljstvo i aktivnosti vezane uz slobodno vreme, te maloprodaja uz izuzetak njenog dela za prodaju ključnih proizvoda”, objavio je Fed u najnovijoj “bež knjizi” u kojoj je respiratornu bolest izazvanu korona virusom, Covid-19, spomenuo čak 93 puta.

“Svi ogranci izvestili su da su prognoze njihovih kontakata u poslovnom sektoru veoma neizvesne, pri čemu većina očekuje pogoršanje uslova u idućih nekoliko meseci”, navodi Fed.

Sve izraženije teškoće koje trpe američke kompanije pomno prate činovnici Feda i ekonomisti nastojeći da procene koliko će se brzo oporavljati ekonomija nakon što mere o fizičkoj distanci budu ukinute i kompanijama bude omogućen nastavak poslovanja.

Najviše ih brine što će biti ako potraje razdoblje u kojem će kompanije smanjivati investicije i zapošljavanje kako bi izašle na kraj sa velikim dugovima. Strahuje se i da će potrošačka potražnja ostati slaba zbog straha od moguće pojave novih slučajeva zaraze korona virusom nakon što se ublaže restrikcije.

Globalna ekonomija bi prema najnovijim procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebala pasti za tri odsto u ovoj godini, najsnažnije od Velike depresije iz 1930-ih godina, podseća Rojters.

Tags
Back to top button