Banke sa 2 milijarde evra pomažu oporavak privrede Srbije – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Banke sa 2 milijarde evra pomažu oporavak privrede Srbije

Bankarski sektor Srbije daje punu podršku privredi Srbije za savladavanje teškoća izazvanih krizom zbog epidemije Covid-19. U skladu sa uredbom o garantnoj šemi koju je juče usvojila Vlada Srbije, banke će obezbediti sredstva za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstva srpskih preduzeća u ukupnom iznosu od 2 milijarde evra.

„Banke dele sudbinu građana i privrede ove zemlje i u potpunosti podržavaju aktivnosti Narodne banke i Vlade Srbije na umanjenju efekata krize, odnosno na njenom što bržem prevazilaženju. Naš zajednički cilj je pre svega očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, što brži izlazak iz krize i na kraju visok rast u sledećoj godini za koji očekujemo da može da dostigne prognoziranih 7,1%“, rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Krediti iz garantne šeme odobravaće se malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Krediti će se odobravati na rok do 36 meseci što uključuje i grejs period od 9 do 12 meseci.

Klijenti mogu da dobiju kredit do iznosa četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a maksimalno 3 miliona evra. Krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, uz povoljne kamatne stope koje iznose 1m Belibor + 2,5% za kredit u dinarima, odnosno 3m Euribor + 3,0% za kredit u evrima.

Bankarski sektor Srbije još ranije je sproveo moratorijum u otplati obaveza, čime je građanima i privredi Srbije pružio podršku u vrednosti oko 2 milijarde evra. Velikim angažovanjem zaposlenih, banke sve vreme tokom vanrednog stanja pružaju i ostale usluge, omogućavajući nesmetan promet novca, isplatu penzija i sve drugo što je klijentima potrebno.

Tags
Back to top button