Za oporavak Zapadnog Balkana EU će prenameniti 290 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Za oporavak Zapadnog Balkana EU će prenameniti 290 miliona evra

Zemlje Zapadnog Balkana, prenamenom neiskorišćenih sredstava iz više IPA fondova, dobiće od Evropske unije 290 miliona evra za socijalno-ekonomski oporavak od posledica virusa korona, a sredstva su pre svega namenjena za pomoć malim i srednjim preduzećima, izjavila je danas šefica Misije Srbije u EU Ana Hrustanović.

Osim pomoći od 290 miliona evra za Zapadni Balkan, Hrustanović dodaje da Ministarstvo za evropske integracije radi na aplikaciji sredstava iz Fonda za solidarnost.

Kako je objasnila, taj Fond je “težak” 800 miliona evra i za sredstva iz tog fonda osim 27 zemalja članica EU mogu aplicirati i zemlje koje su u pregovorima za članstvo.

Ocenjuje da se Evorpska unija na sve načine trudi da pomogne zemljama Zapadnog Balkana iako, dodaje, u početku nije izlgedalo tako.

Ističe da je i EU, kao i ostale države i zajednice globalno, bila iznenađena i pogođena ovom pandemijom, te da joj je trebalo vremena da se organizuje i pronađe način da u ovim uslovima, kada je zasedanje bilo nemoguće, za donošenje odluka.

“Ovakvu krizu EU do sada nije doživela, iako jeste doživela veliku finansijsku krizu i migracionu, ali i za vreme tih kriza mogli su da se sastaju i da donose i implementiraju odluke, što ovoga puta nije bio slučaj”, objasnila je Hrustanović.

Kako će u buduće EU funkcionisati, objašnjava ona, umnogome će zavsiti od budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine.

Izrazila je nadu da će se pregovori oko budžeta EU za taj period ubrzati, s obzirom da su, kaže, ušli u neku vrstu “ćorsokaka” pre izbijanja virusa korona, ali da će sada biti neophodno da novi budžet bude isplaniran tako da se ublaži posledice virusa korona i ubrza ekonomski oporavak članice.

Hrustanović dodaje da su Evropska centralna banka i Evropska investiciona banka izdvojile velika sredstva za kupovinu državnih i korporativnih obaveza, dodajući da je EIB izdvojio 200 milijardi evra za podršku malim i srednjim preduzećima.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button