Rast evropskih akcija zaustavljen usled isčekivanja korporativnih izveštaja o poslovanju u prvom kvartalu – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Rast evropskih akcija zaustavljen usled isčekivanja korporativnih izveštaja o poslovanju u prvom kvartalu

Evropske akcije su danas, nakon petodnevnog rasta, skliznule naniže, pošto su investitori pažnju usmerili na očekivane korporativne izveštaje o poslovanju u prvom kvartalu, kako bi procenili obim poslovne štete od pandemije koronavirusa.

Panevropski indeks STOKS600 oslabio je za 0,2 odsto u 7:13 časova po GMT, nakon što je od 6. aprila zabeležio rast od gotovo 8,0 procenata usled prvih signala da zdravstvena kriza popušta i nade da će vanredne mere uvedene s cilje suzbijanja širenja virusa COVID-19 uskoro biti ukinute, prenosi Rojters.

Ovaj evropski benčmark indeks se oporavio za oko 24 procenta otkako je u martu pao na osmogodišnji minimum, ali je i dalje za približno 22 posto ispod svog rekordnog nivoa, a analitičari upozoravaju da bi eventualni novi porast slučajeva zaraze mogao da izazove još jednu paničnu rasprodaju akcija.

Akcije na Pariskoj berzi pale su za 0,3 procenta, jer je Francuska postala četvrta zemlja koja je prijavila više od 15.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, iza Italije, Španije i Sjedinjenih Država.

Holandska kompanija za navigaciju i digitalno mapiranje TomTom pala je na trgovanju za 2,7 odsto nakon što je objavila da očekuje negativan gotovinski tok ove godine i manji prihod zbog pandemije.

Tags
Back to top button