Glavni makroekonomski strateg Dojče banke: Slobodna tržišta više ne postoje – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Glavni makroekonomski strateg Dojče banke: Slobodna tržišta više ne postoje

Jasno je da je situacija u bankarskom i monetarnom sektoru izrazito tmurna kada najveći zajmodavac u Evropi počne objavljivati ​​komentare pod nazivom “Kraj slobodnog tržišta: učinak na valute i budućnost”. Ali upravo je to učinio glavni makroekonomski strateg Dojče Banke, Džordž Saravelos, izveštava Hero Hedge.

U svom komentaru ističe da slobodna tržišta više ne postoje, jer sve centralne banke kupuju imovinu vrednu trilione dolara, a kamatne stope drže na veštačkoj nuli. “Možda se stvara globalna zamka likvidnosti”, napisao je Saravelos.

Predviđa da će postupci centralnih banaka značajno smanjiti volatilnost deviznih tržišta koja proizlaze iz obveznica. “Vesti o dinamici ključnih kamatnih stopa koje dolaze od centralnih banaka izgubiće učinak na promene cena, kao što se već dogodilo u Japanu.”

Međutim, analitičari kažu da će manja volatilnost na nekim tržištima dovesti do veće volatilnosti na drugima, a danas su centralne banke aktivnije nego ikad.

“U konačnom, centralne banke mogu postati stalni agenti koji upravljaju ekonomijom, postavljajući cene deonica i kredita i agresivno reagovati na finansijske šokove”, napisao je Saravelos i dodao: “Ovo će biti bipolarni svet finansijske represije, visoko volatilne realne ekonomije, ali vrlo male volatilnosti na finansijskim tržištima.”

Prema njegovim rečima, što više centralnih banaka provodi finansijsku represiju, to je veća nestabilnost na finansijskim tržištima jer centralne banke uvek mogu unositi ogromne količine vlastitog novca.

“Što više centralne banke kontrolišu cene imovine, to će nestabilnije devizno tržište biti na štetu realne ekonomije. No, ovaj će se scenarij dogoditi samo kada centralne banke ne posluju direktno na deviznom tržištu i u niskoj inflaciji”, rekao je Saravelos.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button