Pad cena deonica na Vol stritu uoči početka objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Pad cena deonica na Vol stritu uoči početka objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija

Na Vol stritu su u ponedeljak cene deonica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koji zbog korona krize neće biti baš dobri.

Dow Jones oslabio je 328 bodova ili 1,39 odsto, na 23.390 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,01 odsto, na 2.761 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,48 odsto, na 8.192 boda.

Poslednjih nedelja su cene deonica nadoknadile veliki deo prethodnih gubitaka jer se ulagači nadaju da je širenje korona virusa blizu vrhuncu i da će veliki fiskalni i monetarni podsticaji ublažiti ekonomske štete.

No, juče su S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer ove nedelje počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a mnoge su već objavile da će im prihodi i zarade oštro pasti.

Tako je, na primjer, Ford Motor juče objavio procene prema kojima bi njegov gubitak u prvom tromesečju mogao dostići 600 miliona dolara, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvario dobit od 2,4 milijarde dolara. Cena deonice Forda pala je gotovo 4 odsto.

Oštro su, više od 4 odsto, juče u proseku pale i cene deonica banaka jer ulagači ne žele da riskiraju uoči objave rezultata poslovanja JPMorgan Chasea i Wells Farga.

I mnoge druge kompanije i banke ostvariće slabe rezultata jer su mnogi delovi ekonomije već nedeljama paralizovani zbog oštrih mera za suzbijanje korona virusa.

Tags
Back to top button