Rusija preko svog investicionog fonda preuzela 50 postotni udeo u Sberbanci – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Rusija preko svog investicionog fonda preuzela 50 postotni udeo u Sberbanci

Rusija je stekla kontrolni udeo u Sberbank Rossia. Zemlja je putem državnog investicionog fonda, koji koristi prihode od nafte, preuzela 50-postotni udeo u Sberbanci, koji je do sada bio u vlasništvu centralne banke.

Prenos preostalog udela obaviće se 6. maja, saopštilo je Ministarstvo finansija. Kremlj je uzeo u svoje ruke 2,14 biliona rubalja – što je ekvivalent 29 milijardi dolara.

Sredstva Nacionalnog investicionog fonda zapravo su namenjena za finansiranje, na primer, oronulih ulica.

Akcije su kupljene po 189,44 rubalja, što je prosek zadnjih 30 dana trgovanja na moskovskoj berzi. Krajem februara, pre pada cena nafte i koronske pandemije, cena se kretala oko 250 rubalja.

Država preuzimanjem nastoji da ukloni sukob interesa ruske centralne banke koja deluje i kao regulatorno telo i kao većinski deoničar Sberbanke, zajmodavca koji dominira na tržištu za privatne klijente. Prema medijskim izveštajima, međutim, kupovina bi se trebala odvijati u fazama od aprila 2020. do sredine 2021. godine.

S tim potezom Rusija osigurava i dodatni prihod za državni buđžet budući da deonice Sberbanke stvaraju visoke dividende. Više od 90 miliona Rusa ima račun u Sberbank. Važne transakcije kao što su prenos poreza i usluge naplate obrađuju se putem ove banke. Stoga je ona posebno zanimljiva za Ministarstvo finansija.

Povrh toga, deo nabavne cene opet završava u državnom budžetu budući da je centralna banka dužna proporcionalno prenositi svoj profit u državnu riznicu. Ta sredstva trebala bi se tada koristiti za veće socijalne izdatke koje je Putin planirao, rekao je ministar finansija Anton Siluanov kad su planovi predstavljeni u februaru. Mesec dana kasnije predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o kupovini deonica. U skladu sa tim, Ministarstvo finansija trebalo bi da ima većinski udeo u financijskoj instituciji sa 52,3 odsto redovnih deonica.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button