OPEK: Dogovoreno rekordno smanjenje proizvodnje nafte – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

OPEK: Dogovoreno rekordno smanjenje proizvodnje nafte

Članice OPEK-a, Rusija i druge zemlje proizvođači nafte postigle su dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

Izvori u OPEK-u rekli su Rojtersu da je dogovor postignut danas tokom video konferencije, a sporazum je potvrđen saopštenjem Ministarstva energetike Kazahstana. U najvećem smanjenju proizvodnje nafte ikad, ove države će zadržati postepeno smanjivanje ograničenja proizvodnje još dve godine do aprila 2022. godine.

Dogovor je postignut nakon četvorodnevnih maratonskih pregovora i pritiska američkog predsednika Donalda Trampa u vezi sa cenom nafte koja je stalno u padu zbog pandemije koronavirusa. Mere s ciljem usporavanja pandemije virusa korona praktično su uništile potražnju za naftom i dovele do smanjenja cena nafte, opterećujući budžete proizvođača i ugrozile su američku industriju škriljaca, koja je osetljiva na niske cijene zbog svojih većih troškova.

Tramp je zapretio Saudijskoj Arabiji tarifama na naftu i drugim merama ako ne reši problem prekomernog snabdevanja tržišta, jer su niske cene napravile američkoj naftnoj industriji, inače najvećoj na svetu, veliki problem. OPEK plus je saopštio da želi da proizvođači izvan grupe kao što su SAD, Kanada, Brazil i Norveška dodatno smanje proizvodnju za pet odsto ili pet miliona barela dnevno.

Tags
Back to top button