Komercijalna banka učestvovala na poslednjoj aukciji obveznica Republike Srpske – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Komercijalna banka učestvovala na poslednjoj aukciji obveznica Republike Srpske

Komercijalna banka a.d. Beograd učestvovala je u poslednjoj aukciji hartija od vrednosti Republike Srpske, otkrio je Boško Mekinjić, predsednik Uprave podružnice banke u Bosni i Hercegovini, Komercijalne banke a.d. Banja Luka.

“Ovo je doklaz da postoji i inostrana tražnja za tim instrumentima na finansijskom tržištu”, kazao je Mekinjić, izveštava Indikator.ba.

Poslednja aukcija hartija od vrednosti RS bila je emisija petogodišnjih obveznica kojom se RS zadužila za 33,4 miliona KM uz kamatnu stopu od 3 odsto, što je znatno skuplje nego na nekim prethodnim aukcijama. Potražnja za ovim obveznicama bila je za gotovo 60 procenata veća od ponuđene količine.

Ovoj aukciji prethodila je aukcija šestomesečnih trezorskih zapisa na kojoj je RS planirala da prikupi 50 miliona KM, ali je zbog nedovoljne potražnje prikupljeno 40,48 miliona KM.

Za 14. april planirana je nova aukcija petogodišnjih obveznica u vrednosti od čak 300 miliona KM, a prikupljenim novcem Vlada RS želi napuniti fond za pomoć privredi.

Vlada RS je napravila izmene objavljenog javnog poziva za ovu aukciju uklonivši valutnu klauzulu “evro”.

Kao i u prethodnoj emisiji i sada je predviđena fiksna kuponska kamatna stopa od 2 odsto.

Tags
Back to top button