Fič: Privredni pad SAD-a i Evrope u drugom kvartalu 30 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Fič: Privredni pad SAD-a i Evrope u drugom kvartalu 30 odsto

Rejting agencija Fič je ažurirala svoju martovsku prognozu Globalnih ekonomskih izgleda i u novom izveštaju predviđa znatno lošiji scenario, uz privredni pad Sjedinjenih Američkih Država i Evrope do čak 30 odsto u drugom kvartalu.

Osnovna prognoza Fič Rejtingsa sada je duboka globalna recesija u 2020. godini, navodi se u ažuriranom aprilskom izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima, objavljenom na zvaničnoj internet stranici agencije.

“Brzina kojom se širi pandemija korona virusa zahtevala je novo ogromno smanjenje naših prognoza rasta svetskog bruto domaćeg proizvoda [BDP]”, navodi se u dokumentu, prenosi Tanjug.

“Sada očekujemo pad svetske ekonomske aktivnost u 2020. godini od 1,9 odsto, pri čemu će SAD, evrozona i Velika Britanija imati godišnji pad od 3,3 procenta, 4,2 i 3,9 odsto, respektivno. Oporavak Kine, od poremećaja izazvanih korona virusom u prvom kvartalu 2020. godine, biće znatno manji zbog globalne recesije, a njen godišnji rast iznosiće ispod 2,0 procenta.”

Brajan Kulton, glavni ekonomista Fitcha, kaže da je procenjeni godišnji pad globalnog BDP-a jednak kao za vreme globalne finansijske krize, ali da će direktan udarac na privrednu aktivnosti i radna mesta u prvoj polovini ove godine biti mnogo gori.

“Širenje pandemije i neophodne akcije koje su preduzete za njeno suzbijanje znače da u svoje osnovne prognoze sada moramo uključiti proglašeno vanredno stanje širom Evrope i SAD-a (i u mnogim drugim zemaljama). To nije pretpostavka koju smo koristili u našoj martovskoj prognozi”, dodaje on.

Postoji, kaže ovaj ekonomista, mnogo komponenata koje se menjaju, “ali sada procenjujemo da bi karantin mogao uticati na pad BDP-a u Evropskoj uniji i SAD-u za 7,0 do 8,0 odsto, ili čak za 28 do 30 procenata međugodišnje u drugom kvartalu 2020. godine”.

“Ovo je do sada neviđeni pad BDP-a u jednom kvartalu u mirnodopskim uslovima i sličan je onome što procenjujemo da se dogodio u Kini u prvom tromesečju”, piše u izveštaju Fiča.

Pod pretpostavkom da zdravstvena kriza bude u najvećoj meri obuzdana do druge polovine godine, agencija ocenjuje da bi onda trebalo doći do “pristojnog postepenog oporavka aktivnosti”, kako se budu ukidale vanredne mere ograničenja kretanja.

“Prema našoj osnovnoj prognozi, privrede SAD-a i Evrope se neće do kraja 2021. godine vratiti na nivo na kojem su bile pre virusa”, naveo je Kulton.

Dodao je da, “usred neposredne zdravstvene krize, veća javna potrošnja može igrati važnu ulogu u ublažavanju pada aktivnosti, dok veći doprinos rastu od državnih mera podsticaja verovatno neće biti vidljiv dok zdravstvena kriza ne bude okončana”.

Tags
Back to top button